Schakelcursus Inspectie- en Keuringstechniek (sIKT)

< Terug naar overzicht

De Schakelcursus Inspectie- en Keuringstechniek is bedoeld voor deelnemers met onvoldoende vooropleiding voor de opleiding Middelbare Inspectie keuringstechniek, niveau 2.

Dit leer je

De cursus start in september. De cursusperiode (30 dagdelen) is van september tot juli. Het programma van de Schakelcursus ziet er als volgt uit:

Elektrotechniek

Elektrische spanning, stroom en weerstand, de Wet van Ohm, meten van stroom en spanning, energie, elektro, elektromagnetisme, wisselspanning, stroom, generatoren en elektromotoren, condensator, spoeltransformator, condensator en spoel, gelijkspanningsbronnen, gelijkrichters, veiligheidsvoorschriften, fabrieksinstallatie.

Sterkteleer

Belasting en spanning, toelaatbare spanning elasticiteit, belasting op stuik en vlaktedruk, berekening op buiging, lineaire traagheidsmomenten, belasting op buiging, eenvoudige lasberekening.

Materialenkennis

Technische materialen, staalbereiding, toestandsdiagrammen, ongelegeerd staal, legeren van staal, gelegeerde staalsoorten, corrosie, non ferrometalen, gietijzer, kneedprocessen, materiaalonderzoek.

Organisatie

Doel van een bedrijf, indeling van bedrijven, organisatiestructuren in een bedrijf, productievormen en kenmerken, bedrijfsactiviteiten, kostprijsberekening.

Wiskunde

Goniometrie, oppervlakte en inhoud berekenen, logaritmen, omvormen van formules, eerstegraads vergelijkingen, grafieken.

Natuurkunde/trillingen

Inleiding fundamentele begrippen, trillingen transversale golven, terugkaatsing, resonantie, longitudinale golven en geluid, oppervlakte- en ruimtegolven.

Rapporteren

Het schrijven van een korte zakelijke brief en het opstellen van een rapport naar aanleiding van een onderzoek.

Praktische informatie

Examinering

Halverwege het cursusjaar (in januari) zijn er examens voor de vakken Wiskunde en Elektrotechniek. Aan het einde van de cursus zijn de examens voor de overige vakken. Voor het vak Rapporteren moet je een schriftelijke opgave inleveren.

Toelatingseisen

Als toelating geldt een diploma van een opleiding in het kader van het leerlingwezen of een vergelijkbare vooropleiding met voldoende theoretische kennis. Het NIL-diploma van de SMLT geeft óók toegang tot IKT 2. Voldoe je niet aan deze toelatingseisen? Dan kijkt de cursusleider of toelating toch mogelijk is.

Studiebelasting

Je hebt les op maandagavond van 17.15 tot 21.15 uur. Daarnaast moet je rekening houden met zelfstudie buiten de lesavond.

Getuigschrift

Na succesvolle afronding van de cursus ontvang je het getuigschrift Schakelcursus Inspectie- en Keuringstechniek.

Vervolgmogelijkheden

Het getuigschrift geeft je toegang tot de opleiding Inspectie- en Keuringstechnieken Level 2 (I&K2).

Kosten

De kosten voor deze cursus bedragen € 2.825,- inclusief lesmateriaal

Altijd up-to-date zijn?
Bekijk ons cursusaanbod
Alle cursussen

MIS NIETS!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief