Leerwerkplek

Heb jij al een leerwerkplek?

Met een opleiding via het MAKE Center, ga je naast leren ook meteen werken. Hiervoor heb je een leerwerkplek nodig. Deze vind je bij een leerbedrijf. Dit is noodzakelijk om ook jouw kennis in de praktijk op te kunnen doen.

Op de dagen dat je niet naar het MAKE Center gaat, werk je bij dit bedrijf. Afhankelijk van je opleiding zijn dit drie of vier werkdagen per week. Wanneer wij je helpen met het vinden van een leerbedrijf, houden wij rekening met wat echt bij jou past en met de reisafstand.

Wij hebben al veel mooie samenwerkingen met diverse techniek bedrijven binnen de regio. Ben jij op zoek naar een leerwerkplek? Misschien hebben we al een samenwerking met jouw perfecte bedrijf. Bekijk snel met welke bedrijven wij al  samenwerken.

Overzicht leerbedrijven

Je leerbedrijf moet een erkend leerbedrijf zijn

Een passend leerbedrijf is een bedrijf dat een erkenning heeft om leerlingen op te leiden. Dat betekent dat het bedrijf goedgekeurd is door het SBB om jou tijdens de opleiding te begeleiden. Op stagemarkt.nl kun je kijken of het bedrijf waar jij graag aan de slag wilt een erkend leerbedrijf is. Vul de naam van het bedrijf in en klik op het vergrootglas. Heeft jouw bedrijf een groen vinkje voor zijn naam? Dan kan je daar direct aan de slag.

Als een bedrijf niet erkend is dan kan er vaak een erkenning aangevraagd worden. Wij kunnen jouw werkgever graag met hoe dit in zijn werk gaat.

Heb je nog geen leerwerkplek? Wij helpen je graag er eentje te vinden!

Misschien heb je al een keer stage gelopen tijdens je vooropleiding. Dan is er een mogelijkheid dat je hier kan blijven werken als je dat graag wilt. Het bedrijf moet dan wel een erkend leerbedrijf zijn (zie hierboven).
Als je nog geen leerbedrijf hebt, dan gaan wij samen met jou kijken welk bedrijf bij jou past. We houden dan rekening met jouw wensen en de reisafstand. Wij hebben een breed netwerk en kennen veel bedrijven en hun cultuur. Met een deel van die bedrijven hebben wij al een nauwe samenwerking. Op deze manier vinden we een leerbedrijf die echt bij jou past.

Als we een leerbedrijf voor je hebben gevonden, solliciteer je hier zelf. Je krijgt van ons de naam van de persoon die je kunt bellen. Als het leerbedrijf denkt plek voor je te hebben dan word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek of sollicitatiegesprek. Als je dat wilt, bereiden we dit samen voor. Na het gesprek hoor je van het bedrijf of van het MAKE Center of je mag starten.

Help me bij het vinden van een leerwerkplek

Verdien een salaris!

Ben je aangenomen bij een leerbedrijf? Gefeliciteerd. Maar je bent er nog niet. Er moet eerst nog een leerarbeidsovereenkomst worden getekend voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt. Je krijgt een leerarbeidsovereenkomst, meestal voor de duur van je opleiding, waarin staat wat je arbeidsvoorwaarden zijn. Dit is informatie over wat je verdient, hoeveel vakantiedagen je hebt en aan welke regels je moet houden. Soms kun je al voordat je opleiding begint vakantiewerk doen.

Als je de overeenkomst hebt getekend, ben je in dienst van het leerbedrijf en verdien je een salaris. Je kunt gelijk aan de slag!

Je leerbedrijf betaalt je opleidingskosten

Het leerbedrijf betaalt jouw opleiding. Hier vallen ook de kosten voor boeken onder en als het nodig is die van je beschermingsmiddelen, werkschoenen en overall. Soms moet je een studieovereenkomst ondertekenen. Hierin staat dat je (een deel) van je opleiding terug moet betalen als je eerder stopt met je opleiding of zelf besluit om weg te gaan bij het bedrijf. Wat je wel zelf moet aanschaffen is een laptop zodat jij je opdrachten vanuit de opleiding kunt maken.

Heb je vragen over de studieovereenkomst, neem dan contact met ons op.

Je wordt begeleid door een praktijkopleider en door het MAKE Center

Tijdens je periode bij het leerbedrijf word je begeleid door een persoon binnen het bedrijf, een praktijkopleider. Hij of zij legt uit wat je moet doen en beoordeelt je werk. Ook kun je bij deze persoon terecht als je vragen hebt. Een aantal keer per jaar komt jouw contactpersoon van het MAKE Center langs voor een gesprek. In dit gesprek wordt de voortgang en de werkzaamheden binnen het bedrijf besproken.

Zonder leerbedrijf kun je (nog) niet met je opleiding starten

Is het niet gelukt om voor de deadline een geschikt leerbedrijf te vinden? Dan ga je in gesprek met je contactpersoon binnen het MAKE Center hoe het verder gaat. In een dergelijke situatie wordt vaak gekozen om (alvast) te starten met een BOL-opleiding. Ondertussen ga je actief op zoek naar een geschikt erkend leerbedrijf. Zodra je een geschikt bedrijf gevonden hebt kun je overstappen naar de gewenste BBL-opleiding.

Bevalt het je niet bij je leerbedrijf? Dan bespreken we dit

Het is mogelijk dat je het niet naar je zin hebt bij je werkgever. Bijvoorbeeld doordat de verwachting die je van tevoren had anders uitvalt.Vraag jezelf eerst eens af waar dat aan ligt en probeer dit duidelijk te krijgen. Bespreek dit ook met je praktijkopleider, dat is erg belangrijk. Vaak kom je er dan samen wel uit. Je kunt het ook altijd met je contactpersoon bij het MAKE Center bespreken. Samen bekijken we de situatie en zoeken we naar een oplossing. Wil je uiteindelijk toch weg bij je leerbedrijf? Dan is het heel belangrijk om dit zorgvuldig en netjes af te handelen. Wij adviseren je hier graag bij.

Ook na je opleiding aan de slag bij je leerbedrijf

In 80% van de gevallen blijft een leerling na zijn opleiding bij het leerbedrijf waar hij of zij de opleiding gedaan heeft. Bijna alle werkgevers willen graag dat je blijft en hebben daarom ook in je opleiding geïnvesteerd. Na afloop van je leerarbeidsovereenkomst krijg je dan een tijdelijk of zelfs een vast contract.

Heb je hier vragen over of kom je er toch nog helemaal uit? Wij helpen je graag verder.
Neem telefonisch contact op met MAKE Center via 030 2852888 of per mail via info@makecenter.nl.

Help me bij het vinden van een leerwerkplek    Meld je aan voor een opleiding in de metaal

Background
Meer weten over onze opleidingen?
Bekijk hier ons opleidingsaanbod

Bericht

Hoe kunnen we je helpen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

MIS NIETS!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief