Lassen

MAKE Center en Hogeschool Utrecht bieden jou en jouw bedrijf een compleet one-stop-shop aanbod van lasopleidingen. Van handvaardigheid tot en met inspectieopleidingen op post-hbo niveau. Waar jij je dan ook bevindt in je carrière, bij ons vind je altijd de lasopleiding die bij jou past!

Lassen is een vakgebied waarbij materialen, vaak metalen of thermoplasten, permanent worden verbonden door deze te smelten. Elk proces heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen. Naast praktische vaardigheden, wordt er ook aandacht besteed aan materiaalkennis, veiligheidsvoorschriften en technische tekeningen. De opleidingen worden afgesloten met een examen. Na het behalen van het examen ben je in het bezit van een officieel NIL-diploma. Het is ook mogelijk om een lasopleiding te volgen zonder aansluitend examen. Wij informeren je graag naar de mogelijkheden.

Handvaardigheid

Autogeen lassen – niveau 1 tot en met 4

Autogeen lassen is een lasmethode die gebruikmaakt van een zeer hete vlam. Het instellen hiervan luistert zeer nauw. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een mengsel van acetyleen en zuivere zuurstof. Het is met dezelfde apparatuur ook mogelijk om te solderen en te snijbranden. Omdat er geen elektriciteit nodig is, kan dit proces op bijna alle locaties ingezet worden. De toepassing van het proces is beperkt qua materialen en diktes. Het autogeen lassen is de laatste jaren steeds meer naar de achtergrond verdwenen door het toepassen van andere modernere lasprocessen.

Bekijk Autogeen-opleidingen
BMBE- niveau 1 tot en met 4

Booglassen met beklede elektrode behoort tot het elektrisch booglassen. Hierbij wordt een afsmeltende elektrode gebruikt. Er is geen toegevoegd beschermgas nodig, omdat dat wordt gevormd uit de bekleding van de elektrode. Bij BMBE wordt een constante stroom gebruikt. Deze vorm van lassen is enorm veelzijdig door de vele soorten elektrodes die verkrijgbaar zijn. Deze lasmethode is de meest gebruikte methode om onderwater te lassen, met waterbestendige elektroden. Ook bij het onderhoud en reparatie kom je dit proces veel tegen.

Bekijk BMBE-opleidingen
MAG- niveau 1 tot en met 4

MAG is de afkorting voor Metal Active Gas. Tijdens het lasproces wordt continu een draad aangevoerd waarbij een vlamboog ontstaat. De draad in deze boog dient als elektrode en smelt af en doet zo ook dienst als toevoegmateriaal. Bij MAG-lassen wordt een actief beschermgas gebruikt, zoals koolstofdioxide, wat reageert op het smeltbad. Dit proces leent zich goed voor mechanisatie en robotisatie en is daardoor populair. Het wordt veelal toegepast in de constructie, scheeps- en machinebouw.

Bekijk MAG-opleidingen
MIG- niveau 1 tot en met 4

MIG-lassen is net als MAG-lassen een lastechniek die onder de categorie Elektrisch booglassen valt. MIG is de afkorting voor Metal Inert Gas. Het proces komt grotendeels overeen met het MAG-lassen. Het verschil zit ‘m in het soort beschermgas. Bij MIG-lassen wordt bijvoorbeeld argon of mengsels van argon met helium gebruikt als inert gas. Een inert gas reageert niet met het smeltbad. Het MIG proces wordt voornamelijk toegepast bij het lassen van aluminium en aluminiumlegeringen.

Bekijk MIG-opleidingen
TIG- niveau 1 tot en met 4

TIG staat voor Tungsten Inert Gas. De techniek werkt met een niet-afsmeltende elektrode, gemaakt van wolfraam (tungsten in het Engels). Soms worden hier andere stoffen aan toegevoegd om de kwaliteit van de lasboog te verbeteren. Lastoevoegmateriaal wordt apart, handmatig, in het smeltbad toegevoegd. Dit proces heeft een brede toepassing zowel in het ongelegeerd als hooggelegeerd en aluminium.

Bekijk TIG-opleidingen

Schakelcursussen

sMLT

De Schakelcursus Middelbare Lastechniek richt zich op deelnemers met onvoldoende vooropleiding voor de opleiding International Welding Technologist (IWT).

Meer over sMLT
sIKT

De Schakelcursus Inspectie en Keuringstechnieken richt zich op deelnemers met onvoldoende vooropleiding voor de opleiding Inspectie- en Keuringstechnieken level 2 (I&K2). 

Meer over sIKT

Onderstaande lasopleidingen volg je bij de Hogeschool Utrecht

IWT – International Welding Technologist

Wil je een internationaal erkend lastechnicus worden? Tijdens de laskaderopleiding International Welding Technologist / Middelbare Lastechniek (IWT/MLT) leer je de vaardigheden die je nodig hebt voor de voorbereiding, uitvoering en controle van lastechnische werken.

Meer over IWT
I&K2 – Inspectie- en Keuringstechnieken level 2

Inspecties worden steeds belangrijker bij de kwaliteitscontrole van nieuwe producten en voor veilig en economisch verantwoord gebruik van installaties in verschillende industrietakken. De petrochemische industrie, energietechniek, de staalbouw en de offshore maken gebruik van complexe constructies en insluitsystemen, al dan niet onder druk. Gedegen inspectie daarvan kan van levensbelang zijn. Om deze controles en onderzoeken op verantwoorde wijze uit te kunnen voeren, zijn goed opgeleide deskundigen nodig.

Meer over I&K2
IWE – International Welding Engineer

Als lastechniekexpert draag je een grote verantwoordelijkheid en ben je van onschatbare waarde voor jouw organisatie. Of het nu gaat om geautomatiseerd lassen of handmatig werk, het waarborgen van betrouwbare en veilige lasverbindingen en het optimaliseren van productieprocessen staan altijd centraal. Neem jij de volgende stap in je carrière met deze opleiding om de uitdagingen en kansen aan te pakken?

Meer over IWE
I&K3 – Inspectie- en keuringstechnieken level 3

Als technicus weet jij als geen ander hoe belangrijk inspectie- en keuringsactiviteiten binnen de verschillende industrietakken zijn. Om deze controles en onderzoeken op verantwoorde wijze uit voeren, zijn goed opgeleide deskundigen nodig. De post-bachelorcursus Inspectie- en Keuringsdeskundige Level 3 geeft je de vereiste kennis om als inspectie- of keuringsdeskundige aan de slag te gaan.

Meer over I&K3
IWI-C – International Welding Inspection Personnel – level C

Het inspecteren van laswerk vraagt om specifieke deskundigheid. Tijdens de post-bachelorcursus International Welding Inspection Personnel – Level C (IWI-C) komen alle aspecten aan bod die je nodig hebt voor het onderzoeken, inspecteren en testen van gelaste werkstukken.

Meer over IWI-C
VTw 1/2 – Visueel Lasinspecteur level 2

Na de level 2-cursus Visueel Lasinspecteur heb jij je vakkennis uitgebreid en ben je bevoegd om visuele inspecties uit te voeren. Je leert hoe je laswerk visueel beoordeelt, afwijkingen herkent en een lasonderzoek uitvoert. Zo rapporteer jij straks volgens de officiële procedures over het gelaste werk.

Meer over VTw 1/2
Background

Bericht

Hoe kunnen we je helpen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

MIS NIETS!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief