MAKE Center testlocatie voor Quaker Houghton

< Terug naar overzicht
10 februari 2023

MAKE Center testlocatie voor Quaker Houghton

0 Leestijd: 2 minuten

Vorige week liep ik Marco Quené tegen het lijf tijdens een interview met onze Skills Heroes deelnemers. Marco is een van onze oud-studenten en is nu CNC Application Specialist bij Quaker Houghton. Daarnaast is hij ook betrokken bij Skills, een mbo-vakwedstrijd waarbij mbo’ers bepalen wie de beste in zijn of haar vakgebied is. Voorheen zat Marco in de wedstrijdorganisatie, nu is hij actief als opdrachtontwikkelaar en jurylid.

Quaker Houghton is leverancier van procesvloeistoffen voor de gehele metaalbranche. Voor een van hun klanten doen zij momenteel een test met 3 koelvloeistoffen. Onderzocht wordt welke emulsie het beste werkt voor het vervaardigen van gietijzeren voertuigonderdelen. De drie verschillende koelvloeistoffen zijn als volgt gecategoriseerd: één high performance, één kostenefficiënte en één duurzame variant, welke beter gerecycled kan worden.

Omdat Quaker Houghton zelf niet over een draaibank beschikt, vroeg Marco of hij voor dit onderzoek 2 weken gebruik kon maken van een draaibank bij MAKE Center. Frezen kan hij wel op zijn werk doen. Bij de prestatie van de vloeistoffen wordt gekeken naar de mate van slijtage van gereedschappen, de krachten die vrijkomen tijdens het bewerkingsproces en hoe de vloeistof omgaat met het opnemen van koolstof uit het gietijzer. Hier komen nogal wat scheikundige en natuurkundige processen bij kijken evenals allerlei berekeningen. Met zijn microscoop ziet Marco welk effect welke vloeistof heeft op de slijtage van het gereedschap. Pas nadat duidelijk is welke koelvloeistof men kiest, wordt de (massa)productie van onderdelen opgestart.

De resultaten van deze test gebruikt docent Harry Post bij zijn lessen Verspanen. Zo kan Marco door met zijn onderzoek op de draaibank en krijgen wij van hem nieuwe inzichten vanuit zijn praktijkvraag. Win-win dus. MAKE Center staat open voor meer experimenten vanuit het bedrijfsleven. Heb jij ook een praktijkcase? Neem dan contact met ons op. Dit kan telefonisch op 030 285 28 88 of stuur een mail naar info@makecenter.nl. Dan kijken wij samen hoe we dit het beste kunnen vormgeven.

Geen reacties
Er zijn nog geen reacties, wil jij de eerste plaatsen?
Reageer

Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Bericht

Hoe kunnen we je helpen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

MIS NIETS!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief