Powervrouwen in de techniek

< Terug naar overzicht
8 maart 2021

Powervrouwen in de techniek

0 Leestijd: 4 minuten

Vrouwen in de techniek? Is dat zo bijzonder? Eigenlijk niet, toch zijn ze in veel branches nog in de minderheid. Gelukkig kiezen steeds meer vrouwen voor techniek. MAKE Center ziet haar leerlingenaantallen elk jaar groeien, met name de vrouwen. Janine (22) was een van hen en koos een paar jaar geleden voor de technische opleiding Allround Constructiemedewerker: “Na een cursus lassen was ik overtuigd. Dit was wat ik écht leuk vond.”

Janine volgde eerst de bloemisten opleiding en liep hier stage bij een standbouwbedrijf: “Hier moest ik ook helpen met het bouwen van stands en hier is mijn interesse voor de techniek gaan kriebelen.” Haar interesse voor de techniek werd steeds groter en na wat research op het internet, kwam ze uit op een cursus lassen. Dit was een groot succes en zo begon Janine een jaar geleden op aanraden van haar cursusleider bij MAKE Center.

Hier heeft ze nooit spijt van gehad. Het leukste van haar opleiding vindt ze de praktijklessen op donderdag. Hier kan ze lekker bezig zijn en met haar handen werken. Naast het volgen van de praktijklessen, zit Janine donderdag en vrijdag op school. Hier volgt ze verschillende vakken zoals natuurkunde, wiskunde, vakleer en tekeninglezen. Omdat ze hiervoor een opleiding op niveau 3 heeft afgerond, heeft ze vrijstelling gekregen voor Nederlands en rekenen. De rest van de dagen is Janine werkzaam bij Francken Metaal in Woerden. Hier leert ze onwijs veel, omdat ze veel verantwoording en uitdaging krijgt. Janine doet hier van alles: “Van onderdelen maken tot het samenstellen van hekwerken.” Ook hier is Janine een van de weinige vrouwen. Dit heeft ook zo zijn voordelen, vertelt Janine. “Vrouwen zijn veel nauwkeuriger dan mannen. Maar aan de andere kant, de kracht van vrouwen is wel een stuk minder. Maar hier zijn gelukkig veel oplossingen voor, zoals hulpmiddelen en sterke collega’s!”

In Nederland zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in de technische sector. Desondanks kiezen elk jaar meer vrouwen voor een opleiding of baan in de techniek. Maar hoe zorgen we dat er nog meer vrouwen voor de techniek kiezen? Volgens Janine is het noodzakelijk dat er meer voorlichtingen komen: “Je moet er namelijk vooral over praten en de scheiding tussen mannen- en vrouwenwerk, laten verdwijnen. Laat de leerlingen proefopdrachten maken, of stel keuzevakken verplicht voor een bepaalde periode. De techniek heeft je namelijk veel meer te bieden dan dat je denkt. Omdat het zo divers is, vind ik het zo ontzettend leuk!”

Twijfel je nog voor een opleiding in de techniek?
Voor de meiden die nog twijfelen of ze de techniek in willen, heeft Janine nog een advies. “Gewoon doen!” benadrukt Janine. “Als je nog twijfelt, volg dan eerst een cursus en kijk dan hoe je het vindt.”

En wie weet, zit je dan net als Janine bij ons in de schoolbanken. Heb je nog vragen over een opleiding of wil je graag advies? MAKE Center beantwoord graag al je vragen op 030 – 285 28 88 en info@makecenter.nl.

Kies voor zekerheid, kies voor een opleiding in de metaal!

 

Geen reacties
Er zijn nog geen reacties, wil jij de eerste plaatsen?
Reageer

Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Bericht

Hoe kunnen we je helpen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

MIS NIETS!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief