Allround medewerker Productietechniek – Constructie

Meld je aan voor de opleiding 'Allround constructiewerker' < Terug naar overzicht

Maak jij het voetbalstadion van jouw favoriete club?

Denk dan eens aan een opleiding als metaalbewerker. Het is een heel afwisselend beroep waarbij je met allerlei technieken producten maakt en bewerkt. Zo bouw je constructies en verbindingen van metaal. Dit doe je door te zagen, boren, knippen, buigen en te lassen, zowel handmatig als met machines. Uiteindelijk werk je aan bijvoorbeeld een voetbalstadion, een brug, een hekwerk of een transportschip.

Heb jij technisch inzicht en werk je graag met je handen? Werk jij nauwkeurig en sta je stevig in je schoenen? En werk je net zo graag samen als alleen? Dan is een baan als metaalbewerker iets voor jou!

In het kort de opleiding Allround constructiewerker

Als allround constructiewerker ben je verantwoordelijk voor het produceren, repareren en aanpassen van constructies en apparaten. Je maakt metaalconstructies of producten van metaal bij een industrieel bedrijf. Je zorgt ervoor dat alle onderdelen op de juiste plek worden gemonteerd. Je leert hoe je aan het werk moet met verschillende materialen en leert alles over de eigenschappen van materialen, zodat je de beste constructies kunt maken. Daarnaast leer je alles over het gebruik van verschillende machines en apparatuur en leer je verschillende technieken zoals zagen en lassen. Je controleert of alles goed is gegaan en geeft de soms leiding aan minder ervaren collega’s.

Een week voordat je aan de opleiding start, kom je 1 dag naar het MAKE Center toe voor de eerste kennismaking met je studiegenoten en de opleiding. Tijdens deze dag ontvang je ook de resterende materialen zoals je kleding en schoenen die je nodig hebt tijdens je opleiding.

De opleiding start met twee introductieweken. Zo leer je je klasgenoten kennen en leer je alles over de opleiding.  De eerste twee jaar, ben je 2 dagen per week op het MAKE Center. Tijdens deze dagen volg je zowel theorielessen (50%) als praktijkscholing (50%). De overige dagen werk je bij jouw leerbedrijf. In het laatste jaar ben je 1 middag/avond op het MAKE Center voor theorielessen. Je sluit je studie vervolgens af met een eindopdracht, die plaatsvindt bij je werkgever.

Als je de opleiding binnen 2 jaar wilt afronden, dien je een niveau 2 diploma te hebben in de vakrichting.  Ook hier start je met de introductieweken. Je bent 1 dag per week op het MAKE Center voor theorielessen en sluit je studie vervolgens af met een eindopdracht, die plaatsvindt bij je werkgever.

Dit leer je tijdens de opleiding

De opleiding wordt afgewisseld met theorie en praktijk. In de praktijkhal kan je alle technieken oefenen en kijken wij met je mee hoe jij je kunt verbeteren. Tijdens de lessen op het MAKE Center leer je:

 • het maken van constructiewerk of producten van metaal
 • het instellen van machines en gereedschappen
 • het bewerken en vervormen van materialen (staal, roestvaststaal en/of aluminium)
 • je eigen werk te meten en te controleren
 • het meten en controleren van vervaardigde producten
 • werk voor te bereiden
 • het aansturen van collega’s.

Tijdens de introductieweken behaal je een VCA-diploma en leer je de basis van het tekening lezen. Zo ben je veilig en goed voorbereid voordat je aan de slag gaat bij jouw leerbedrijf. In het eerste jaar van de opleiding behaal je je NIL lasdiploma, niveau 1 of 2.

Vooropleiding

De opleiding kan je in 2 of 3 jaar afronden. De duur van je opleiding hangt af van je vooropleiding:

 • heb jij een vmbo-kader, een GL of een TL afgerond? Dan duurt de opleiding 3 jaar;
 • heb jij een mbo 2 diploma in de vakrichting? Dan duurt de opleiding 2 jaar.

Na je opleiding

Na deze opleiding ben je verantwoordelijk voor het produceren, repareren en aanpassen van constructies en apparaten. Je maakt metaalconstructies of producten van metaal bij bijvoorbeeld een industrieel bedrijf.

Als je de opleiding Allround constructiewerker hebt afgerond, heb jij een mbo-diploma op zak. Maar je kan nog verder. Na deze opleiding kan je bij het MAKE Center doorstromen naar een ander niveau of je specialiseren. Ook kun je diverse cursussen volgen zodat jij je vakmanschap nog verder kunt uitbreiden. Op deze manier kies je voor een Leven Lang Ontwikkelen.

Heb jij geen zin meer om in de schoolbanken te zitten? Omdat jij je diploma hebt behaald, kan je direct aan de slag bij een bedrijf. Door de opgedane kennis en de praktijkervaring die je hebt opgedaan, is er gegarandeerd werk voor je. Ook al ben je aan het werk, je kunt je bij ons altijd bij- of omscholen via onze cursussen. Overleg eens met je werkgever wat hiervoor de mogelijkheden zijn. Voorbeelden van bedrijven waar jij kunt werken zijn:

 • bedrijven die zich bezighouden met constructie, pijpenbewerking en lassen;
 • toeleveringsbedrijven;
 • machinefabrieken;
 • scheepswerven en offshore-bedrijven;
 • transportmiddelenindustrie;
 • olieverwerkende industrie (petrochemie).

Aanmelden

Wil jij je aanmelden voor een opleiding bij het MAKE Center? Dat kan via onderstaande button. Wij zien jouw aanmelding graag tegemoet!

Let op: MAKE Center is een initiatief tussen OBM Midden Nederland en ROC Midden Nederland. De aanmelding verloopt via ROC Midden Nederland, daarom word je tijdens de aanmelding naar hun digitale omgeving doorverwezen.

Meld je aan voor de opleiding 'Allround constructiewerker'

Bericht

Hoe kunnen we je helpen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

MIS NIETS!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief