Medewerker Productietechniek – Constructie

Meld je aan voor de opleiding 'Constructiewerker' < Terug naar overzicht

Maak jij het voetbalstadion van jouw favoriete club?

Denk dan eens aan een opleiding als metaalbewerker. Het is een heel afwisselend beroep waarbij je met allerlei technieken producten maakt en bewerkt. Zo bouw je constructies en verbindingen van metaal. Dit doe je door te zagen, boren, knippen, buigen en te lassen, zowel handmatig als met machines. Uiteindelijk werk je aan bijvoorbeeld een voetbalstadion, een brug, een hekwerk of een transportschip.

Heb jij technisch inzicht en werk je graag met je handen? Werk jij nauwkeurig en sta je stevig in je schoenen? En werk je net zo graag samen als alleen? Dan is een baan als metaalbewerker iets voor jou! 

In het kort de opleiding Constructiewerker

Als constructiewerker maak je (metaal)producten in een industriële omgeving. Je hebt een heel afwisselend beroep. Met allerlei technieken maak en bewerk je producten, van zowel metaal als niet metaal. Je bouwt constructies en maakt verbindingen. Je doet dit door te zagen, boren, knippen, buigen en te lassen. Je bent vakkundig, handig, precies en geconcentreerd. Je maakt bijvoorbeeld producten voetbalstadions, bedrijfspanden of transportschepen. Gaaf toch, als je dat kan maken?

Een week voordat je aan de opleiding start, kom je 1 dag naar het MAKE Center toe voor de eerste kennismaking met je studiegenoten en de opleiding. Tijdens deze dag ontvang je ook de resterende materialen zoals  je kleding en schoenen die je nodig hebt tijdens je opleiding.

De opleiding start met twee introductieweken. Zo leer je je klasgenoten kennen en leer je alles over de opleiding.  De opleiding duurt 2 jaar. Wekelijks ben je twee dagen op het MAKE Center. Tijdens deze dagen volg je zowel theorielessen (50%) als praktijkscholing (50%). De overige dagen werk je bij jouw leerbedrijf. In het laatste jaar ben je 1 middag/avond op het MAKE Center voor theorielessen. Je sluit je studie vervolgens af met een eindopdracht, die plaatsvindt bij je werkgever.

Na deze opleiding kan je doorstromen naar niveau 3. Aan het einde van het eerste jaar, wordt er gezamenlijk met jou, jouw leerbedrijf en MAKE Center gekeken of het mogelijk is om al eerder door te stromen naar niveau 3. Is dit het geval? Dan duurt jouw opleiding 1 jaar korter.

Dit leer je tijdens de opleiding

De opleiding wordt afgewisseld met theorie en praktijk. In de praktijkhal kan je alle technieken oefenen en kijken wij met je mee hoe jij je kunt verbeteren. Tijdens de lessen op het MAKE Center leer je:

 • constructies te maken van metaal en kunststof
 • werk voor te bereiden
 • het instellen van de instellingen van machines en gereedschappen
 • het bewerken en vervormen van materialen (staal, roestvrijstaal en/of aluminium)
 • hoe jij meetwerk verricht
 • het meten en controleren van vervaardigde producten
 • het leveren van afgerond werk.

Tijdens de introductieweken behaal je een VCA-diploma en leer je de basis van het tekening lezen. Zo ben je veilig en goed voorbereid voordat je aan de slag gaat bij jouw leerbedrijf. In het eerste jaar van de opleiding behaal je je NIL lasdiploma, niveau 1 of 2.

Vooropleiding

Om de opleiding Constructiewerker te kunnen volgen moet je een entreeopleiding of een vmbo-basis hebben afgerond.

Na je opleiding

Na het afronden van deze opleiding maak je constructies van metaal en kunststof. Je kan met verschillende machines, gereedschappen en technieken werken. Wie weet bouw jij wel een voetbalstadion. Gaaf toch, als je dat kan maken?

Als je de opleiding Constructiewerker hebt afgerond, heb jij een mbo-diploma op zak. Maar je kan nog verder. Na deze opleiding kan je bij het MAKE Center doorstromen naar niveau 3. Ook kun je diverse cursussen volgen zodat jij je vakmanschap nog verder kunt uitbreiden. Op deze manier kies je voor een Leven Lang Ontwikkelen.

Heb jij geen zin meer om in de schoolbanken te zitten? Omdat jij je diploma hebt behaald, kan je direct aan de slag bij een bedrijf. Door de opgedane kennis en de praktijkervaring die je hebt opgedaan, is er gegarandeerd werk voor je. Ook al ben je aan het werk, je kunt je bij ons altijd bij- of omscholen via onze cursussen. Overleg eens met je werkgever wat hiervoor de mogelijkheden zijn. Voorbeelden van bedrijven waar jij kunt werken zijn:

 • bedrijven in de constructie-, apparaten-, machine- of scheepsbouw
 • een bedrijf dat machines en apparaten bouwt
 • toeleveringsbedrijven.

Aanmelden

Wil jij je aanmelden voor een opleiding bij het MAKE Center? Dat kan via onderstaande button. Wij zien jouw aanmelding graag tegemoet!

Let op: MAKE Center is een initiatief tussen OBM Midden Nederland en ROC Midden Nederland. De aanmelding verloopt via ROC Midden Nederland, daarom word je tijdens de aanmelding naar hun digitale omgeving doorverwezen.

Meld je aan voor de opleiding 'Constructiewerker'

Bericht

Hoe kunnen we je helpen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

MIS NIETS!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief