Monteur mechatronica

Meld je aan voor de opleiding 'Monteur mechatronica' < Terug naar overzicht

Vlieg jij met jouw technische kennis de wereld over?

Zo kan je met jouw vakmanschap en kennis van machines bedrijven over de hele wereld helpen. Daarmee zorg je er bijvoorbeeld voor dat de productie van auto’s niet stil komt te liggen. Als mechatronicus bouw, onderhoud en repareer je (delen van) machines. Denk daarbij bijvoorbeeld aan liften, tanks, bouwkranen, printers en sorteermachines. Machines zijn overal nodig, in elk bedrijf. Dat maakt het beroep van een mechatronicus zo veelzijdig.

Houd jij van afwisseling in je werk en sta jij er ook voor open om verschillende klussen uit te voeren? Ben je actief, creatief en flexibel? Vind je het leuk om te programmeren én te sleutelen? Ben jij oplossingsgericht? Dan is een baan als mechatronicus iets voor jou. 

In het kort de opleiding monteur mechatronica

Als Monteur mechatronica maak en onderhoud je mechatronische machines en apparaten. Dit zijn bijvoorbeeld liften, lasrobots en sorteermachines. Het zijn machines die vol zitten met elektronica, ook wel mechatronische machines genoemd. Jij maakt hiervoor de juiste onderdelen en monteert ze.

Een week voordat je aan de opleiding start, kom je 1 dag naar het MAKE Center toe voor de eerste kennismaking met je studiegenoten en de opleiding. Tijdens deze dag ontvang je ook de resterende materialen zoals je kleding en schoenen die je nodig hebt tijdens je opleiding.

De opleiding start met twee introductieweken. Zo leer je je klasgenoten kennen en leer je alles over de opleiding.  De eerste twee jaar, ben je twee dagen per week op het MAKE Center. Tijdens deze dagen volg je zowel theorielessen (50%) als praktijkscholing (50%). De overige dagen werk je bij jouw leerbedrijf. In het laatste jaar ben je 1 middag/avond op het MAKE Center voor theorielessen. Je sluit je studie vervolgens af met een eindopdracht, die plaatsvindt bij je werkgever.

Na deze opleiding kan je doorstromen naar niveau 3. Aan het einde van het eerste jaar, wordt er gezamenlijk met jou, jouw leerbedrijf en MAKE Center gekeken of het mogelijk is om al eerder door te stromen naar niveau 3. Is dit het geval? Dan duurt jouw opleiding 1 jaar korter.

Dit leer je tijdens de opleiding

De opleiding wordt afgewisseld met theorie en praktijk. In de praktijkhal kan je alle technieken oefenen en kijken wij met je mee hoe jij je kunt verbeteren. Je leert de basistechnieken voor metaalbewerking en technieken om verschillende producten aan elkaar te monteren. Daarnaast kijk je machines na en repareer je machines. Je combineert mechanica, elektrotechniek en technische informatica. Je volgt modules als Hydrauliek, PLC en Pneumatiek, Electrotechniek en leert alles over mechatronica en robotica. Tijdens de lessen op het MAKE Center leer je:

 • communiceren en samenwerken;
 • mondeling en schriftelijk informatie te geven en te presenteren;
 • hoe je klanten adviseert en hoe je klantvriendelijke te werk gaat;
 • hoe je de juiste materialen en middelen inzet;
 • kwaliteit te leveren;
 • instructies en procedures op te volgen;
 • hoe jij jouw vakdeskundigheid toepast;
 • formuleren en rapporteren;
 • plannen en organiseren;
 • analyseren.

Tijdens de introductieweken behaal je een VCA diploma en leer je de basis van het tekening lezen. Zo ben je veilig en goed voorbereid voordat je aan de slag gaat bij jouw leerbedrijf. In het eerste jaar van de opleiding behaal je je NIL lasdiploma.

Vooropleiding

De opleiding kan je in 2 jaar afronden.

Na je opleiding

Na deze opleiding bouw en onderhoud jij machines. Je weet problemen op te lossen en machines te programmeren. Je bent een echte allround vakman met veel kennis over mechatronica en alles wat daarbij komt kijken.

Als je de opleiding Allround constructiewerker hebt afgerond, heb jij een mbo-diploma op zak. Maar je kan nog verder. Na deze opleiding kan je bij het MAKE Center doorstromen naar een ander niveau of je specialiseren. Ook kun je diverse cursussen volgen zodat jij je vakmanschap nog verder kunt uitbreiden. Op deze manier kies je voor een Leven Lang Ontwikkelen.

Heb jij geen zin meer om in de schoolbanken te zitten? Omdat jij je diploma hebt behaald, kan je direct aan de slag bij een bedrijf. Door de opgedane kennis en de praktijkervaring die je hebt opgedaan, is er gegarandeerd werk voor je. Ook al ben je aan het werk, je kunt je bij ons altijd bij- of omscholen via onze cursussen. Overleg eens met je werkgever wat hiervoor de mogelijkheden zijn. Voorbeelden van bedrijven waar jij kunt werken zijn:

 • machinefabrieken;
 • diverse locatie waar jij als servicemonteur werkt;

Aanmelden

Wil jij je aanmelden voor een opleiding bij het MAKE Center? Dat kan via onderstaande button. Wij zien jouw aanmelding graag tegemoet!

Let op: MAKE Center is een initiatief tussen OBM Midden Nederland en ROC Midden Nederland. De aanmelding verloopt via ROC Midden Nederland, daarom word je tijdens de aanmelding naar hun digitale omgeving doorverwezen.

Meld je aan voor de opleiding 'Monteur mechatronica'

Bericht

Hoe kunnen we je helpen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

MIS NIETS!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief