Technicus service en onderhoud werktuigbouwkunde

Meld je aan voor de opleiding 'Technicus service en onderhoud werktuigbouw' < Terug naar overzicht

Vlieg jij met jouw technische kennis de wereld over?

Zo kan je met jouw vakmanschap en kennis van machines bedrijven over de hele wereld helpen. Daarmee zorg je er bijvoorbeeld voor dat de productie van auto’s niet stil komt te liggen. Als mechatronicus bouw, onderhoud en repareer je (delen van) machines. Denk bijvoorbeeld aan liften, tanks, bouwkranen, printers en sorteermachines. Machines zijn overal nodig, in elk bedrijf. Dat maakt het beroep van een mechatronicus zo veelzijdig.

Houd jij van afwisseling in je werk en sta jij er ook voor open om verschillende klussen uit te voeren? Ben je actief, creatief en flexibel? Vind je het leuk om te programmeren én te sleutelen? Ben jij oplossingsgericht? Dan is een baan als mechatronicus iets voor jou.

In het kort de opleiding technicus service en onderhoud werktuigbouwkunde

Als technicus service en onderhoud werktuigbouwkunde verzorg je service en onderhoud aan het werktuigbouwkundig deel van apparatuur, installaties en systemen. Je programmeert besturingssystemen en repareert mechanische systemen.

Voordat jouw opleiding begint, maak je een test om te bepalen wat jouw huidige kennisniveau is. Afhankelijk van de testresultaten wordt gekeken welk traject voor jou geschikt is.

Gedurende jouw opleiding ga je 1 dag en een avond per week naar school, bestaande uit theorie en praktijk. De overige dagen werk je bij jouw leerbedrijf. Je sluit je studie vervolgens af met een eindopdracht, die plaatsvindt bij je werkgever.

Dit leer je tijdens de opleiding

De opleiding wordt afgewisseld met theorie en praktijk. In de praktijkhal kan je alle technieken oefenen en kijken wij met je mee hoe jij je kunt verbeteren. Tijdens de lessen op het MAKE Center leer je:

 • het inspecteren van apparatuur en installaties
 • apparatuur en installaties te verbeteren
 • storingen in werktuigbouwkundige installaties te verhelpen
 • onderhoudswerk te verrichten
 • oplossingen te bedenken voor ingewikkelde technische problemen
 • alle kennis over regelgeving
 • het leidinggeven en begeleiden van collega’s.

Tijdens de opleiding behaal je een VCA-diploma.

Vooropleiding

De opleiding kan je in 1 of 2 jaar afronden. De duur van je opleiding hangt af van je vooropleiding:

 • heb jij een havo- of vwo-diploma? Dan duurt de opleiding 2 jaar
 • heb jij een mbo 3-diploma in de vakrichting? Dan duurt de opleiding 1 jaar.

Na je opleiding

Kan jij aan de slag als technicus service en onderhoud werktuigbouw. Binnen deze functie maak je bijvoorbeeld vliegtuigonderdelen, hoe gaaf is dat?

Als je de opleiding Technicus service en onderhoud werktuigbouwkunde hebt afgerond, heb jij een mbo-diploma op zak. Maar je kan nog verder. Na deze opleiding kan je bij het MAKE Center doorstromen naar een ander niveau en je specialiseren. Ook kun je diverse cursussen volgen zodat jij je vakmanschap nog verder kunt uitbreiden. Op deze manier kies je voor een Leven Lang Ontwikkelen.

Heb jij geen zin meer om in de schoolbanken te zitten? Omdat jij je diploma hebt behaald, kan je direct aan de slag bij een bedrijf. Door de opgedane kennis en de praktijkervaring die je hebt opgedaan, is er gegarandeerd werk voor je. Ook al ben je aan het werk, je kunt je bij ons altijd bij- of omscholen via onze cursussen. Overleg eens met je werkgever wat hiervoor de mogelijkheden zijn. Voorbeelden van bedrijven waar jij kunt werken zijn:

 • installatiebedrijven
 • onderhoudsbedrijven
 • productiebedrijven.

Aanmelden

Wil jij je aanmelden voor een opleiding bij het MAKE Center? Dat kan via onderstaande button. Wij zien jouw aanmelding graag tegemoet!

Let op: MAKE Center is een initiatief tussen OBM Midden Nederland en ROC Midden Nederland. De aanmelding verloopt via ROC Midden Nederland, daarom word je tijdens de aanmelding naar hun digitale omgeving doorverwezen.

Meld je aan voor de opleiding 'Technicus service en onderhoud werktuigbouw'

Bericht

Hoe kunnen we je helpen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

MIS NIETS!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief