Medewerker Productietechniek – Verspanen

Meld je aan voor de opleiding 'Verspaner'! < Terug naar overzicht

Maak jij straks de as van een windmolen?

Want dat is waar je als verspaner aan werkt. Zo bewerk je verschillende metaal soorten tot een product of tot onderdelen van een product. Dit doe je door met een computergestuurde CNC-machine deeltjes (spanen) van het materiaal af te halen. Je draait, freest, boort en slijpt het materiaal tot de gewenste vorm. Als verspaner werk je zelfstandig aan de hand van een werktekening. Zo maak je bijvoorbeeld tandartsboortjes of onderdelen voor de ruimte- en luchtvaartindustrie. Je kunt ook grotere producten maken zoals de as van een windmolen, olieafsluiters of producten voor de landbouw.

Lijkt het je wel wat om onderdelen te maken voor machines, motoren en apparaten? Kun je precies en geconcentreerd werken, heb je interesse in de ICT en programmeren en lijkt het jou leuk om in de maakindustrie aan de slag te gaan? Ga dan aan de slag als verspaner!

In het kort de opleiding Verspanen

Tijdens de opleiding leer je de verschillende verspaningstechnieken en tekening lezen. Ook leer je alles over materiaalsoorten, over gereedschappen en over het werken met (CNC-)machines. In de praktijk laten we je zien hoe je ze afstelt, inricht en onderhoudt. Zo kun je na je opleiding veilig aan het werk.

Een week voordat je aan de opleiding start, kom je 1 dag naar het MAKE Center toe voor de eerste kennismaking met je studiegenoten en de opleiding. Tijdens deze dag ontvang je ook de resterende materialen zoals je kleding en schoenen die je nodig hebt tijdens je opleiding.

De opleiding start met twee introductieweken. Deze eerste weken ben je volledig op het MAKE Center. Tijdens deze periode krijg je zoveel mogelijk praktijk en theorielessen. Zo beschik je al over een goede en veilige basis als je bij je leerbedrijf begint. Deze introductieweken worden afgesloten met een leuke activiteit en een BBQ.

De opleiding duurt vervolgens 2 jaar. Je bent twee dagen per week op het MAKE Center. Op het MAKE Center volg je zowel theorievakken (50%) als praktijkvakken (50%). De overige dagen werk je bij jouw leerbedrijf. Alle theorievakken sluit je af met een toets of een verslag. Je sluit je studie vervolgens af met een eindopdracht (proeve van bekwaamheid), die je uitvoert bij je werkgever.

Aan het einde van het eerste jaar, wordt er gezamenlijk met jou, jouw leerbedrijf en MAKE Center gekeken of het mogelijk is om door te stromen naar niveau 3. Is dit het geval? Dan duurt jouw opleiding 1 jaar korter.

Dit leer je tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding wordt de theorie afgewisseld meet de praktijk. In de praktijkhal kan je alle technieken oefenen en kijken wij met je mee hoe jij je kunt verbeteren. Tijdens de lessen op het MAKE Center leer je:

 • het bewerken van materialen;
 • het voorbereiden van werk;
 • het selecteren van gereedschappen;
 • apparatuur en machines te onderhouden;
 • machines klaar te maken voor productie;
 • het instellen of aanleren van een programma van een CNC, frees- of draaimachine;
 • boren, frezen en andere verspanende bewerkingen;
 • het meten en controleren van je eigen werk;
 • het lezen van werktekeningen.

Tijdens de introductieweken behaal je een VCA diploma en leer je de basis van het tekening lezen. Zo ben je veilig en goed voorbereid voordat je aan de slag gaat bij jouw leerbedrijf.

Vooropleiding

Om de opleiding Verspaner te kunnen volgen moet je een entreeopleiding of een vmbo-basis hebben afgerond.

Na je opleiding

Als je de opleiding Verspaner hebt afgerond, heb jij een mbo-diploma op zak. Maar je kan nog verder. Na deze opleiding kan je bij het MAKE Center doorstromen naar niveau 3. Ook kun je diverse cursussen volgen zodat jij je vakmanschap nog verder kunt uitbreiden. Op deze manier kies je voor een Leven Lang Ontwikkelen.

Heb jij geen zin meer om in de schoolbanken te zitten? Omdat jij je diploma hebt behaald, kan je direct aan de slag bij een bedrijf. Door de opgedane kennis en de praktijkervaring die je hebt opgedaan, is er gegarandeerd werk voor je. Ook al ben je aan het werk, je kunt je bij ons altijd bij- of omscholen via onze cursussen. Overleg eens met je werkgever wat hiervoor de mogelijkheden zijn. Voorbeelden van bedrijven waar jij kunt werken zijn:

 • machinefabrieken;
 • mechanische werkplaatsen;
 • draaierijen;
 • werkplaatsen voor onderhoud en revisie, bijvoorbeeld op een scheepswerf;
 • auto-, computer-, of vliegtuigindustrie;
 • een werkplaats waar metaal of elektrotechniek centraal staat.

Aanmelden

Wil jij je aanmelden voor een opleiding bij het MAKE Center? Dat kan via onderstaande button. Wij zien jouw aanmelding graag tegemoet!

Let op: MAKE Center is een initiatief tussen OBM Midden Nederland en ROC Midden Nederland. De aanmelding verloopt via ROC Midden Nederland, daarom word je tijdens de aanmelding naar hun digitale omgeving doorverwezen.

Meld je aan voor de opleiding 'Verspaner'

Bericht

Hoe kunnen we je helpen?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

MIS NIETS!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief