Productietechnicus – Verspaningstechnoloog

Meld je aan voor de opleiding 'Verspaningstechnoloog' < Terug naar overzicht

Maak jij straks de as van een windmolen?

Want dat is waar je als verspaner aan werkt. Zo bewerk je verschillende metaal soorten tot een product of tot onderdelen van een product. Dit doe je door met een computergestuurde CNC-machine deeltjes (spanen) van het materiaal af te halen. Je draait, freest, boort en slijpt het materiaal tot de gewenste vorm. Als verspaner werk je zelfstandig aan de hand van een werktekening. Zo maak je bijvoorbeeld tandartsboortjes of onderdelen voor de ruimte- en luchtvaartindustrie. Je kunt ook grotere producten maken zoals de as van een windmolen, olieafsluiters of producten voor de landbouw.

Lijkt het je wel wat om onderdelen te maken voor machines, motoren en apparaten? Kun je precies en geconcentreerd werken, heb je interesse in de ICT en programmeren en lijkt het jou leuk om in de maakindustrie aan de slag te gaan? Ga dan aan de slag als verspaner!

In het kort de opleiding Verspaningstechnoloog

Als Verspaningstechnoloog ben je een vakspecialist. Je bent breed inzetbaar en denkt mee over onder andere de maakbaarheid van producten. Er zitten namelijk hoge kwaliteitseisen aan de producten die je maakt. Omdat je geconcentreerd, nauwkeurig en zelfstandig werkt, is dit voor jou geen probleem. Je maakt ingewikkelde producten met verspanende technieken voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en laboratoria. Ook weet je alles over het optimaliseren van producten/ en of diensten.

Een week voordat je aan de opleiding start, kom je 1 dag naar het MAKE Center toe voor de eerste kennismaking met je studiegenoten en de opleiding. Tijdens deze dag ontvang je ook de resterende materialen zoals je kleding en schoenen die je nodig hebt tijdens je opleiding.

Tijdens de opleiding ben je 2 dagen per week op het MAKE Center. Op deze dagen volg je zowel theorielessen (50%) als praktijkscholing (50%). De overige dagen werk je bij jouw leerbedrijf. In het laatste jaar ben je 1 middag/avond op het MAKE Center voor theorielessen. Je sluit je studie vervolgens af met een eindopdracht, die plaatsvindt bij je werkgever.

Als je de opleiding binnen 1 jaar wilt afronden, dien je een niveau 3 diploma te hebben in de vakrichting.  Je bent één dag per week op het MAKE Center voor theorielessen en sluit je studie vervolgens af met een eindopdracht, die plaatsvindt bij je werkgever.

Stroom je met een MBO 3 diploma in, dan kom je nog één avond per week extra naar het MAKE Center om de vakken Engels, Nederlands en rekenen op niveau 3F te behalen. Heb je deze vakken op dit niveau al afgerond? Dan komt deze avond te vervallen.

Dit leer je tijdens de opleiding

De opleiding wordt afgewisseld met theorie en praktijk. In de praktijkhal kan je alle technieken oefenen en kijken wij met je mee hoe jij je kunt verbeteren. Tijdens de lessen op het MAKE Center leer je:

 • communiceren en samenwerken;
 • mondeling en schriftelijk informatie te geven en te presenteren;
 • hoe je klanten adviseert en hoe je klantvriendelijke te werk gaat;
 • hoe je de juiste materialen en middelen inzet;
 • kwaliteit te leveren;
 • instructies en procedures op te volgen;
 • hoe jij jouw vakdeskundigheid toepast;
 • formuleren en rapporteren;
 • plannen en organiseren;
 • analyseren.

In het eerste jaar van de opleiding behaal je een VCA diploma.

Vooropleiding

De opleiding kan je in 1 of 2 jaar afronden. De duur van je opleiding hangt af van je vooropleiding:

 • heb jij een havo of vwo? Dan duurt de opleiding 2 jaar;
 • heb jij een mbo 3 diploma in de vakrichting? Dan duurt de opleiding 1 jaar.

Na je opleiding

Na het afronden van deze opleiding maak je complex enkelvoudige, eventueel seriematig en samengestelde onderdelen van gereedschappen, apparaten en instrumenten die uiterst nauwkeurig moeten werken. Daarnaast schrijf je CNC-programma’s, bewaak je het bewerkingsproces en kan je goed contact onderhouden met klanten en collega’s. Je kan van niets iets maken. Hoe gaaf is dat?

Als je de opleiding Verspaningstechnoloog hebt afgerond, heb jij een mbo-diploma op zak. Maar je kan nog verder. Na deze opleiding kan je bij het MAKE Center doorstromen naar een ander niveau en je specialiseren. Ook kun je diverse cursussen volgen zodat jij je vakmanschap nog verder kunt uitbreiden. Op deze manier kies je voor een Leven Lang Ontwikkelen.

Heb jij geen zin meer om in de schoolbanken te zitten? Omdat jij je diploma hebt behaald, kan je direct aan de slag bij een bedrijf. Door de opgedane kennis en de praktijkervaring die je hebt opgedaan, is er gegarandeerd werk voor je. Ook al ben je aan het werk, je kunt je bij ons altijd bij- of omscholen via onze cursussen. Overleg eens met je werkgever wat hiervoor de mogelijkheden zijn. Voorbeelden van bedrijven waar jij kunt werken zijn:

 • bedrijven die metaalproducten of andere grondstoffen maken;
 • technische bedrijven;
 • bedrijven met een afdeling machinaal verspanen;
 • instrumentmakers.

Aanmelden

Wil jij je aanmelden voor een opleiding bij het MAKE Center? Dat kan via onderstaande button. Wij zien jouw aanmelding graag tegemoet!

Let op: MAKE Center is een initiatief tussen OBM Midden Nederland en ROC Midden Nederland. De aanmelding verloopt via ROC Midden Nederland, daarom word je tijdens de aanmelding naar hun digitale omgeving doorverwezen.

Meld je aan voor de opleiding 'Verspaningstechnoloog'

MIS NIETS!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief