MAKE Center opgeleverd

< Terug naar overzicht
22 februari 2021

MAKE Center opgeleverd

1 Leestijd: 4 minuten

De bouw van van het MAKE Center is in de afrondende fase. De laatste aanpassingen worden momenteel gedaan. Afgelopen vrijdag 19 februari om 08:00 uur was het dan zover: de vooroplevering van MAKE Center.

In kleine aantallen werden er rondleidingen gegeven voor zowel eigen personeel als direct betrokkenen (klankbordgroep) door onze enthousiaste projectleider Henk Zeevat. Hij vertelde trots dat de nieuwste technieken zijn verwerkt in de praktijkhal. Zo krijgt MAKE vloerverwarming boven en beneden, een (zichtbare) warmtepomp, luchtbehandeling/kanalen, ledlampen met grote lichtopbrengst (wel 21.000W!), in elke kolom elektra inclusief krachtstroom, één bovenloopkraan, veel lichtinval door de grote ramen, prachtige techniekvisuals, 16 bronnen voor warmte/koude opslag van water en geluidswerende wanden (tot 60db!). Rondom het MAKE Center komen er 47 parkeerplaatsen met enkele elektrische laadpalen.

De laatste weken is er hard gewerkt. De binnenwanden van de les-/vergaderruimte zijn geplaatst, de overheaddeur werd gelukkig net voor de vorst geplaatst en de stroomvoorziening is uitvoerig getest. De komende twee weken zullen diverse afrondingswerkzaamheden plaatsvinden, denk aan vloeren en visuals. Het gebouw is nu wind- en waterdicht.

Geweldige ontwikkelingen dus. De volgende stap is het plaatsen van de machines. Op dit moment kunnen wij melden dat onze mbo-studenten in het MAKE Center gaan leren werken met cobots. Een cobot is een robot die ontworpen is om samen te werken met mensen. Ook zal er een paternostekast worden gekocht waar de werkstukken van studenten en gereedschappen verticaal op plateaus worden opgeslagen. De studenten leren omgaan met moderne voorraadsystemen, software en digitale bediening. Er is inmiddels een bovenloopkraan geïnstalleerd waarmee de zware materialen verplaatst kunnen worden, net als bij de vele leerbedrijven waar de studenten werken.

Tussen april en september 2021 worden de nieuwe machines geplaatst. Doel is een veelzijdig en modern machinepark om de studenten vertrouwd te maken met de recente ontwikkelingen in de maakindustrie. Innovatie en duurzaamheid staan centraal. Wij zoeken momenteel naar moderne CNC-machines aangevuld met cobotisering, robotisering, automatisering en digitalisering. Ook zal er aandacht zijn voor sensortechnologie en productiecellen zodat het MAKE Center de praktijk van de moderne maakindustrie benadert.

Studenten van verschillende leerjaren gaan hier met elkaar vanuit hun eigen kennis – waar mogelijk – aan de slag met een opdracht. Onze ambitie is dat er in de toekomst steeds meer opdrachten vanuit het bedrijfsleven zullen komen. Hiervoor hebben wij jullie nodig. Mocht je een leuk idee hebben voor een opdracht, neem dan contact met ons op. Dan kijken wij samen naar de mogelijkheden.

Een win-win situatie, doordat studenten zo sneller vakbekwaam zullen zijn. Wellicht kunnen zij in de toekomst in het MAKE Center in co-creatie met een van jullie vakmensen zelfs al prototypes voor jullie ontwikkelen. Binnen ROC Midden Nederland worden de bestaande machines, leerprogramma’s, kwalificatiedossiers en de bestaande leerruimtes onder de loep genomen, zodat wat er nieuw gekocht wordt, goed aansluit bij die gewenste vernieuwingen.

Na veel onderzoek en overleg met aangesloten bedrijven, de VIMAG (branchevereniging van machineleveranciers), de TechnoHUB in Woerden, docenten, de directie van het Tech College en het bestuur van MAKE wordt het steeds duidelijker wat wij willen zien in het MAKE Center. De offertes zijn al opgevraagd bij leveranciers. Zodra er een nieuwe machine wordt gekocht, zullen wij dit communiceren. Volg MAKE Center ook op social media kanalen en je bent als eerste op de hoogte. Doelstelling is dat in september 2021 80% van de machines er staat en dat deze ook operationeel zijn.

Later dit jaar willen wij als de situatie dit toelaat deze prachtige mijlpaal met jullie allemaal vieren. Hierover later meer. De eerste reacties bij de oplevering waren in ieder geval ontzettend positief!

1 reactie
Maria
12 mei 2024

Trots…

Reageer

Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Bericht

Hoe kunnen we je helpen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

MIS NIETS!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief